Про загальні збори учасників асоціації «Укроліяпром»

15 грудня 2023

14 грудня 2023 року відбулись чергові загальні збори учасників асоціації «Укроліяпром», на яких Генеральним директором Капшуком С.П. були висвітлені питання щодо роботи олійно-жирової галузі України у вересні -грудні 2023/24 МР, а також розглянуто прогноз на 2023/24 МР.

Прогнозується зростання виробництва насіння олійних культур на 3,5 млн.тонн , зокрема насіння соняшнику – на 1,4 млн.тонн, соєвих бобів – на 1,4 млн.тонн, насіння ріпаку -на 0,8 млн.тонн.

Однією з особливостей поточного маркетингового року є значне нарощування внутрішньої переробки насіння ріпаку та відповідно зростання виробництва та експорту олії ріпакової та шроту. Внутрішня переробка насіння ріпаку може досягти рекордної позначки - 1,0 млн.тонн. У липні-листопаді поточного маркетингового року перероблено понад 0,8 млн. тонн. Виробництво олії ріпакової очікується – 0,42 млн. тонн, експорт-0,40 млн.тонн.

У поточному МР прогнозується нарощування переробки насіння соняшнику до 13,5 млн.тонн( понад 90% від ресурсів соняшнику ) та зростання виробництва олії соняшникової до 6,0 млн.тонн, що перевищить на понад 3% довоєнний 2020/21 МР.

Щодо 2023 року, очікується зростання виробництва олії соняшникової до 5,8 млн.тонн, що перевищить її виробництво у довоєнному 2021 році на 11,5% , зростання експорту – до 5,5-5,6 млн.тонн або на 10%.

Дані прогнози є реалістичними, але тільки за умови максимальної переробки насіння олійних культур, зокрема насіння соняшнику, на вітчизняних потужностях, а також недопущення будь-яких обмежень експорту продукції з високою доданою вартістю, а саме олій рослинних та шротів. Найбільше це стосується олії соняшникової та шроту.

Вперше учасники Асоціації були ознайомлені з рейтингами експортерів по основним видам олійно-жирової продукції.

На Загальних зборах прийнято рішення прийняти до складу асоціації «Укроліяпром» ТОВ «АОИЛ» та ТОВ «СП УКРСОЯ».