06 квітня відбулись чергові Загальні збори учасників асоціації «Укроліяпром»

8 квітня 2023

06 квітня в режимі відео конференції (Zoom) відбулись чергові Загальні збори учасників асоціації «Укроліяпром», на яких були підведені підсумки роботи олійно-жирової галузі України за сім місяців 2022/23МР та зроблено прогноз на наступний 2023/24 МР.

Основними викликами у 2023 році залишились наступні.

Продовження роботи підприємств в умовах військового стану.

Через терористичні дії агресора щодо руйнування критичної інфраструктури України, в країні постійно існує загруза відключення підприємств, зокрема олійно-жирової галузі від електропостачання.

Нестабільна ситуація на валютному ринку.

Постійний шантаж з боку агресора щодо закриття «зернового коридору» та уповільнення його роботи.

Продовження масового експорту насіння соняшнику з території України є одним з факторів, що зменшує попит на продукти його переробки в країнах ЄС.

Висока пропозиція соняшнику на експортному напрямку та мінімальні залишки на внутрішньому ринку створюють загрозу щодо забезпечення олійнодобувних та олійно-жирових підприємств України сировиною у літній період.

Рекордний експорт соєвих бобів з України за підсумками семи місяців 2022/23 МР зріс у понад 2,5 рази проти відповідного періоду 2021/22 МР. При таких темпах, прогнозований експорт соєвих бобів у 2022/23 МР може зрости до 3,0 млн.тонн , що може негативно вплинути на внутрішню переробку, яка навіть в умовах військового стану залишалась не тільки стабільною, але й зростала.

Учасники асоціації «Укроліяпром» були ознайомлені з діяльністю виконавчої дирекції по всіх напрямках. При цьому були надані конкретні рекомендації з найбільш проблемних питань, зокрема поставок олії соняшникової та шроту до КНР, а також через «зерновий коридор». Також надані розрахунки Асоціації щодо попиту та пропозиції насіння олійних культур до закінчення 2022/23 МР та прогнозні розрахунки на 2023/24 МР, зокрема, по олії соняшниковій.

Виконавча дирекція висловлює вдячність керівникам та колективам підприємств галузі за те, що в умовах повномасштабного вторгнення агресора на територію України, вони спромоглись не просто забезпечити виробництво олійно-жирової продукції, але наростити обсяги її виробництва та експорту, забезпечити безперебійні поставки соціально значущої продукції – олії соняшникової на внутрішній ринок , першочергово для виконання оборонного замовлення, а також для надання гуманітарної допомоги населенню.

Разом переможемо! Все буде Україна!