Обговорення остаточної редакції проекту ДСТУ «Жири кондитерські, кулінарні, хлібопекарські та для молочної промисловості»

14 квітня 2014

ТК-86 «Олії рослинні та продукти їх переробки» розробив остаточну редакцію проекту ДСТУ «Жири кондитерські, кулінарні, хлібопекарські та для молочної промисловості» і надіслав для погодження технічним комітетам по стандартизації суміжних галузей харчової промисловості — потенційних споживачів модифікованих рослинних жирів.

Асоціація «Укроліяпром», для зняття питання нормування в модифікованих рослинних жирах вмісту транс-ізомерів, надіслалаТК-152 «Продукція кондитерська та харчоконцентратна» лист роз’яснення від 20.03.14 № 15–07/75, у якому зазначила, що нормування можливе тільки у випадку, коли це науково доказано, а на сьогодні вміст транс-ізомерів регламентується тільки на підставі декларації.

20.03.14 відбулося розширене засідання ТК-152 «Продукція кондитерська та харчоконцентратна», на якому було розглянуто остаточну редакцію вищезазначеного проекту ДСТУ і прийняті наступні зауваження та пропозиції:

Внести в проект ДСТУ «Жири кондитерські, кулінарні, хлібопекарські та для молочної промисловості» наступні зміни та поправки:

  1. Розділ 5 таблиця 3 внести зміни:

    • масова частка жиру, % не менше ніж 99,8;
    • масова частка вологи та летких речовин, % не більше ніж 0,2;
    • масова частка твердих триацилгліцеринів за температури 20 °С% виключити;
    • твердість згідно з Камінським за температури 15 °С, г/см-виключити;
    • Примітка 3 Допустиме збільшення кислотного числа жиру до 0,6 мг КОН/г.

  2. Пункт 5.2.3 Виключити вираз «за необхідності, якщо це обумовлено договором або контрактом».

  3. Пункт 5.8.2 маркування виконати відповідно до Технічного регламент щодо маркування харчової продукції.

  4. Ввести в розділ 5 таблицю мікробіологічних показників.

  5. Пункт 12.7 показник «масова частка транс-ізомерів для жирів кондитерських, хлібопекарських, кулінарних визначати в кожній партії».

  6. Специфікація на жири повинна в обов’язковому порядку містити дані по вмісту твердих тригліцеридів при температурах: 20 °С; 25 °С; 30 °С; 35 °С; 40 °С, отриманих за відповідною методикою NMR.

  7. Специфікація на жири повинна в обов’язковому порядку містити дані по вмісту транс-ізомерів (без нормування даного показника).

  8. Додати зразок специфікації в додатку ДСТУ.

Проголосовано одноголосно.