Олійно-жирова галузь України 2019/20 МР
Олійно-жирова галузь України забезпечила у 2019/20 МР зростання виробництва:
Олії соняшникової нерафінованої – на 10,2%;
Соняшникового шроту – на 2,8%;
Олії ріпакової – на 27%;
Олії соняшникової рафінованої – на 26,5%;
Маргпродукції та жирів спецпризначення – на 3,1%;
Соусів, включаючи майонез – на 5,7%.
Скоротилось виробництво соєвої олії (-8,1%) та соєвого шроту (-9,9%) через обмежені ресурси сировини (соєвих бобів).
У січні – серпні 2020 року зросло виробництво: олії соняшникової нерафінованої – на 9,1%, олії соняшникової рафінованої – на 29,2%.
Зменшилось виробництво: соєвої олії – на 14,6%; соєвого шроту – на 16,8%.
Це пояснюється нестачею соєвих бобів на внутрішньому ринку у зв'язку, як ми вже відзначали, із значним експортом даної сировини з України.
Також зменшилось виробництво у січні – серпні олії ріпакової – на 24,2%, а це, головним чином, олія вироблена з насіння ріпаку урожаю 2020 року, експорт якого зростає, не зважаючи на значне скорочення валового збору у порівнянні з 2019 роком (на 0,6 млн.дол.США). При цьому понад 50% насіння ріпаку нового урожаю вже експортовано.