Про чергові Загальні збори учасників асоціації «Укроліяпром»

15 жовтня 2019

10 жовтня 2019 року у м. Києві відбулись чергові Загальні збори учасників асоціації «Укроліяпром.

Зборами було заслухано і обговорено доповідь генерального директора асоціації «Укроліяпром» Капшука С. П. про результати роботи на олійно-жировому ринку за 2018/19 МР та прогноз щодо обсягів виробництва основних видів олійних культур у 2019/20 МР. Також було проінформовано про роботу виконавчої дирекції у третьому кварталі 2019 року щодо вирішення проблемних питань олійно-жирової галузі.

У доповіді було відмічено, що робота олійно-жирового комплексу України у 2018/2019 маркетинговому році в черговий раз підтверджує переваги переходу економіки від сировинного типу до створення конкурентного продукту з високою доданою вартістю всередині країни.

2018/19 МР характеризувався значним нарощуванням виробництва та експорту олій та шроту у порівнянні з 2017/18 МР.

У порівнянні з 2017/18 МР відбулось зростання виробництва: олія соняшникова нерафінована — 116,4 %; олія соняшникова рафінована — 107,7 %; олія соєва нерафінована — 138,0 %; олія ріпакова — 155,5 %; шрот соняшниковий — 120,4 %; шрот соєвий — 135,4 %; марг продукція — 103,2 %.

Одночасно відбулось значне нарощування експорту олійно-жирової продукції: олія соняшникова нерафінована — 113,5 %; олія соєва нерафінована — 175,0 %; олія ріпакова нерафінована — у 2,4 раза; шрот соняшниковий — 114,8 %; шрот соєвий — у 2,2 раза.

Головна особливість минулого маркетингового року — нарощування виробництва та експорту олії соєвої та соєвого шроту через значне зростання (вдвічі) переробки соєвих бобів.

У липні — серпні 2019/20 МР вироблено 116,1 тис. тонн ріпакової олії проти 108,7 тис. тонн за відповідний період 2018/19 МР (зростання 107 %). Експортовано за цей період 63 тис. тонн олії ріпакової проти 43,1 тис. тонн (зростання 146 %).

Одночасно за цей період значно зріс експорт насіння ріпаку — 138 %.

Таким чином, враховуючи, що до грудня поточного року практично весь ріпак урожаю 2019 року буде вивезено з України, подальшої значної переробки його на вітчизняних підприємствах не передбачається. Відповідно не очікується нарощування виробництва та експорту ріпакової олії та шроту.

Головна умова подальшого стабільного розвитку олійно-жирового комплексу України — це збереження дії експортного мита на насіння соняшнику, нарощування переробки соєвих бобів та насіння ріпаку на вітчизняних потужностях, розширення ринків збуту продукції з високою доданою вартістю, утримання лідерських позицій на зовнішніх ринках при одночасному повному забезпеченні внутрішнього ринку олією рослинною.






У доповіді генерального директора асоціації «Укроліяпорм» особливу увагу було приділено роботі по вирішенню наступних проблемних питань:

Учасниками Загальних зборів було прийняте рішення щодо продовження співпраці виконавчої дирекції асоціації «Укроліяпром» з органами законодавчої та виконавчої влади, організаціями та установами з метою забезпечення стабільної ефективної роботи олійно-жирової галузі (оподаткування, продовольче законодавство, митно-тарифне та технічне регулювання, вирішення проблемних виробничих питань, зокрема питання логістики тощо)

Зокрема, керівникам підприємств необхідно вжити заходи по перереєстрації та зміні спеціалізації цистерн по перевезенню олій рослинних, беручи до уваги, що термін перехідного періоду, а також термін встановлення жорсткого контролю на можливість оформлення перевізного документу, закінчується 01.02.2020

За багаторічну бездоганну працю, вагомий особистий внесок у розвиток олійно-жирової галузі, високий професіоналізм по випуску високоякісної конкурентоздатної продукції та з нагоди Дня працівників харчової промисловості нагороджено за клопотаннями 18 підприємств — членів асоціації «Укроліяпром»:

Дипломом Міністерства аграрної політики та продовольства України 14 працівників.

Почесною грамотою асоціації «Укроліяпром» 26 працівників.

Оголошено Подяку генерального директора асоціації «Укроліяпром» 15 працівникам.

Виконавча дирекція асоціації «Укроліяпром» щиро вітає всіх учасників асоціації з нагоди свята — Дня працівників харчової промисловості! Бажаємо нових трудових здобутків, економічної стабільності, міцного здоров’я і особистого щастя, родинного благополуччя, святкового настрою та щедрих на радість днів!