Про загальні збори учасників Асоціації «Укроліяпром»

12 липня 2024

11 липня 2024 року відбулись чергові загальні збори учасників Асоціації «Укроліяпром», на яких Генеральним директором Капшуком С.П. були висвітлені питання щодо роботи олійно-жирового комплексу України у вересні - червні 2023/24 МР. Учасники зборів були також ознайомлені з прогнозом виробництва насіння олійних культур у 2024/25МР.

Головною особливістю 2023/24 МР для підприємств олійно-жирової галузі України, як і для всієї країни, залишається робота в умовах військового стану, через повномасштабну агресію росії проти України.

Щодо роботи підприємств олійно- жирової галузі у травні- червні поточного маркетингового року, основною проблемою стало повернення до віялових відключень через намагання агресора знищити енергетичну систему України. Залишаються актуальними вирішення питань логістики, технічного регулювання , збереження існуючих ринків збуту олійно-жирової продукції та пошук нових.

Була підкреслена плідна співпраця з Мінагрополітики, Мінекономіки, Укрзалізницею та Держпродспоживслужбою, державницька позиція яких сприяє нарощуванню виробництва та експорту продукції з високою доданою вартістю, а також забезпечує роботу підприємств в умовах військового стану.

Незважаючи на всі перепони, олійно-жирова галузь України спромоглась досягти наступного.

Значно зріс експорт олії соняшникової. У січні-червні 2024 року експорт олії соняшникової зріс проти відповідного періоду 2022 року – у 2 рази; 2023 року – у 1,3 рази.

За десять місяців 2023/24 МР експорт олії соняшникової зріс проти експорту відповідного періоду 2022/23 МР майже у 1,2 рази.

Вперше за всі роки, в Україні перероблено 1,0 млн.тонн насіння ріпаку (22,3% від урожаю 2023 року), і це незважаючи на те, що насіння ріпаку вважається переважно експортно спрямованою сільськогосподарською сировиною.

Експорт олії ріпакової у липні- червні 2023/24 МР досяг рекордної позначки у понад 420 тис.тонн. Українська олія ріпакова впевнено виходить на ринки Китаю, країн ЄС, Малайзії, Сінгапуру та інших країн світу. Позитивна динаміка спостерігається і по ріпаковому шроту.

Продовження зростання експорту олії соєвої та шроту, а відповідно їх виробництва та переробки, особливо у січні-червні 2024 року.

Зростання внутрішньої переробки насіння ріпаку та сої, а також значне нарощування експорту продукції з високою доданою вартістю, а саме олії та шроту, підтверджує позицію Асоціації щодо необхідності створення умов для максимальної переробки насіння олійних культур на вітчизняних потужностях. Подальший розвиток олійно-жирової галузі України передбачаємо не стільки в нарощуванні переробки насіння соняшнику, скільки таких олійних культур, як соя та насіння ріпаку, які до цього часу розглядаються як експортно спрямовані. У цьому питанні сподіваємось на підтримку Мінагрополітики та Мінекономіки України.

Щодо можливого виробництва насіння олійних культур у 2024/25 МР , спостерігаються різні прогнози учасників олійного ринку. При цьому більшість очікує зростання виробництва соєвих бобів та скорочення виробництва насіння ріпаку. Виробництво насіння соняшнику та насіння олійних культур в цілому практично відповідатиме рівню 2023/24 МР. Проте, аномальна спека може значно скорегувати всі прогнози.