Про загальні збори учасників Асоціації «Укроліяпром»

19 вересня 2024

Головною особливістю 2023/24 МР для підприємств олійно-жирової галузі України, як і для всієї країни, залишалась робота в умовах військового стану через повномасштабну агресію росії проти України.

Незважаючи на всі перепони та виклики, що стояли перед підприємствами галузі у 2023/24 МР, а це аварійні та віялові відключення електроенергії, через намагання агресора знищити критичну інфраструктуру країни, необхідність постійного вирішення логістичних питань ( зерновий коридор, намагання агресора знищити портову інфраструктуру та обмежити, або повністю припинити експорт, зокрема олії та шроту, через глибоководні порти, блокування пунктів пропуску автомобільного транспорту на західному кордоні з деякими країнами, періодичне застосування конвенцій щодо обмежень, або повної заборони, відвантажень продукції через деякі пункти пропуску внаслідок великого накопичення вагонів та цистерн на західних кордонах),

Олійно-жирова галузь України спромоглась досягти наступного.

Обсяги виробництва та експорту олії соняшникової не тільки досягли, але й перевищили деякі довоєнні періоди. Обсяги виробництва та експорту олії соняшникової відповідно у 6,6 млн. тонн та 6,2 млн.тонн стали другим результатом за роки існування галузі. (Довідково: у 2019/20 МР обсяги виробництва та експорту олії соняшникової досягли відповідно 6,9 млн. тонн та 6,7 млн. тонн.) У порівнянні з довоєнним 2020/21 МР, обсяги виробництва та експорту олії соняшникової у 2023/24МР зросли відповідно на 13,7 % та на 17% .

Нарощуванню виробництва олії соняшникової сприяло значне нарощування переробки насіння соняшнику на вітчизняних потужностях через значне скорочення його експорту (проти 2022/23 МР року скорочення - на 83,4 %, або на 1, 5 млн. тонн). У звітному періоді перероблено на олію 14,8 млн. тонн насіння соняшнику, що на 1,3 млн. тонн більше проти 2022/23 МР.

Вперше за всі роки, в Україні перероблено 1,0 млн.тонн насіння ріпаку (22,3% від урожаю 2023 року та на 0,8 млн. тонн більше проти попередніх періодів), і це незважаючи на те, що насіння ріпаку вважається переважно експортно спрямованою сільськогосподарською сировиною. Виробництво ріпакової олії досягло рекордної для України позначки у 430 тисяч тонн.

Експорт олії ріпакової у 2023/24 МР досяг рекордної позначки у понад 424 тис.тонн (зростання, зокрема, на 404% проти 2022/23МР).

Продовження зростання виробництва та експорту олії соєвої та шроту(на 22% та 29%).

Перероблено рекордні обсяги основних видів насіння олійних культур-17,4 млн. тонн (соняшник -14,8 млн.тонн, ріпак – 1,0 млн. тонн, соя -1, 6 млн. тонн

Щодо можливого виробництва насіння олійних культур у 2024/25 МР. Прогнозується скорочення виробництва соняшнику до 12 -12,5 млн.тонн( через зменшення площ його посіву на 2-3% та очікуваної врожайності). При цьому очікується зростання виробництва соєвих бобів до 5,1-5,5 млн.тонн (зростання площ посіву на понад 46%). Виробництво насіння ріпаку очікується на рівні 3,4-3,6 млн. тонн проти 4,1-4,4 млн.тонн у 2023/24 МР.

На зборах були затверджені основні напрямки роботи Асоціації «Укроліяпром» на 2024/25 МР, якими, зокрема визначено.

Зокрема, наступне.

Позиція Асоціації «УКРОЛІЯПРОМ» щодо необхідності створення умов для максимальної переробки насіння олійних культур на вітчизняних потужностях та нарощування виробництва та експорту продукції з високою доданою вартістю залишається незмінною.

Саме такий напрямок розвитку забезпечує перехід від сировинної економіки до створення додаткової вартості в середині країни, створення додаткових робочих місць та відповідно зменшення соціальної напруги, зростання доходів до бюджетів всіх рівнів, зростання надходжень валютної виручки. Тільки такий підхід забезпечить відродження економіки України у післявоєнний період.

На загальних зборах була підкреслена, в черговий раз, плідна співпраця з Мінагрополітики, Мінекономіки, Укрзалізницею та Держпродспоживслужбою, державницька позиція яких сприяє нарощуванню виробництва та експорту продукції з високою доданою вартістю, а також забезпечує роботу підприємств в умовах військового стану.