Уряд запровадив пілотний проект щодо ціноутворення на товари і послуги у сфері виробництва та реалізації продовольчих товарів

30 вересня 2016

Пілотний проект передбачає скасування цінового регулювання на продовольчі товари на три місяці, протягом яких буде проводитися ретельний моніторинг цін. На його основі буде прийняте рішення про подальшу долю цінового регулювання на продукти харчування.

Метою ухваленої постанови є зниження адміністративного тиску на бізнес, усунення надмірного втручання держави в економічні процеси, розвиток конкуренції та дебюрократизація (дерегуляція) у сфері ціноутворення.

Крім того, очікується значно спростити процедуру зміни цін, залежно від цінових коливань ринку, що дозволить виробникам швидше реагувати на зміни кон’юнктури.

Більше того, ринкове регулювання цін сприятиме розвитку конкуренції. Водночас реалізація урядового проекту дозволить виявити реальний вплив державного регулювання на ціноутворення у сфері продовольчих товарів та підготувати обґрунтоване рішення щодо подальшого його застосування.

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
від 22 вересня 2016 р. № 656
Київ

Про реалізацію пілотного проектущодо
тимчасового обмеження застосування
постанови Кабінету Міністрів України
від 25 грудня 1996 р. № 1548 та
постанови Кабінету Міністрів України
від 17 жовтня 2007 р. № 1222

Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Погодитися з пропозицією Міністерства економічного розвитку і торгівлі стосовно реалізації з 1 жовтня 2016 р. пілотного проекту щодо ціноутворення на товари і послуги у сфері виробництва та реалізації продовольчих товарів (далі — пілотний проект).

2. Установити, що:

1) дія пілотного проекту поширюється на:

граничні рівні рентабельності та торговельні надбавки на дитяче харчування;

граничні розміри плати за послуги, що надаються у торговельних об’єктах, на ринках з продажу продовольчих та непродовольчих товарів;

граничні рівні цін, нормативи рентабельності (у розмірі не вище 20 відсотків) за надання в оренду торгових приміщень (площ), торговельно-технологічного та/або холодильного устаткування у торговельних об’єктах, на ринках з продажу продовольчих та непродовольчих товарів;

граничні торговельні (постачальницько-збутові) надбавки до оптової ціни виробника (митної вартості) на борошно, хліб, макаронні вироби, крупи, цукор, яловичину, свинину і м’ясо птиці, ковбасні вироби варені, молоко, сир, сметану, масло вершкове, олію соняшникову, яйця курячі не вище 15 відсотків без урахування витрат з їх транспортування у міжміському сполученні;

граничні рівні рентабельності виробництва борошна пшеничного вищого, першого і другого сорту, борошна житнього обдирного, хліба вагою більш як 500 грамів з борошна пшеничного вищого, першого і другого сорту та їх суміші, борошна житнього та суміші борошна пшеничного та житнього простої рецептури (борошно, дріжджі, сіль, вода) без додавання цукру, жиру, інших наповнювачів, а також хліба і хлібобулочних виробів для діабетиків;

оптово-відпускні ціни на борошно пшеничне вищого, першого і другого сорту, борошно житнє обдирне, крупи гречані, яловичину, свинину, м’ясо птиці, ковбасні вироби варені, молоко коров’яче питне (пастеризоване, фасоване у плівку), сир, сметану, масло вершкове, яйця курячі, цукор, олію соняшникову шляхом декларування їх зміни;

граничні рівні рентабельності пакування (фасування) продовольчих товарів, щодо яких запроваджено державне регулювання цін, без урахування вартості сировини не вище ніж 10 відсотків;

2) з 1 жовтня 2016 р. на період дії пілотного проекту постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 р. № 1548 «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)» (ЗП України, 1996 р., № 21, ст. 596) і від 17 жовтня 2007 р. № 1222 «Про затвердження Порядку декларування зміни оптово-відпускних цін на продовольчі товари» (Офіційний вісник України, 2007 р., № 79, ст. 2940) не застосовуються до зазначених у підпункті 1 цього пункту товарів і послуг.

3. Державній службі статистики, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям:

1) забезпечити моніторинг цін на товари та послуги, визначені підпунктом 1 пункту 2 цієї постанови;

2) подати Міністерству економічного розвитку і торгівлі до 1 січня 2017 р. інформацію про результати моніторингу.

4. Міністерству економічного розвитку і торгівлі за результатами моніторингу у місячний строк подати Кабінетові Міністрів України інформацію про результати реалізації пілотного проекту та пропозиції щодо удосконалення державного регулювання цін на товари і послуги у сфері виробництва та реалізації продовольчих товарів.

Прем’єр-міністр України
В. ГРОЙСМАН