Про чергові Загальні збори учасників асоціації „Укроліяпром”

23 жовтня 2021

22 жовтня 2021 року у м. Києві відбулись чергові Загальні збори учасників асоціації „Укроліяпром, зокрема в режимі відеоконференції.

Зборами було заслухано і обговорено доповідь генерального директора асоціації “Укроліяпром” Капшука С.П. Про результати роботи олійно-жирового комплексу України та особливості 2020/21МР. Прогноз на 2021/22 МР, а також Про роботу виконавчої дирекції щодо вирішення основних проблемних питань у 2017-2021 роках та, безпосередньо, у третьому кварталі 2021 року.

2020/21 МР, який закінчився у серпні поточного року, приніс багато несподіваних і, прямо скажемо, неприємних сюрпризів як для сільгоспвиробників, так і переробників і кінцевих споживачів продукції на внутрішньому продовольчому ринку. Зростання цін на олію соняшникову у 2020/21 МР було обумовлено як світовими тенденціями, так і внутрішніми особливостями.

Головними особливостями 2020/21 МР визначено

1.Продовження роботи підприємств в умовах світової фінансово економічної кризи та жорстких карантинних заходів спричинених COVID-19.

2.Скорочення валового збору насіння олійних культур проти минулого маркетингового року на понад 3,5 млн.тонн, в т.ч. насіння соняшнику - на 2,0 млн.тонн.

3.Стрімке зростання закупівельних цін на насіння соняшнику, які вже наприкінці жовтня-початку листопада зросли вдвічі проти початку вересня.

4.Стримування продаж насіння соняшнику сільськогосподарськими виробниками та невиконання поставок даної сільськогосподарської сировини за раніше укладеними форвардними контрактами з олійнодобувними заводами.

5.Як наслідок, виробники олії втратили сировинні запаси з фіксованими цінами та були змушені купувати сировину за стрімко зростаючою вартістю.

6. Переробні підприємства зазнали значних збитків через те, що вимушені були виконувати контракти з постачання готової продукції за ціною попередньо укладених контрактів, а закупляти сировину,якість якої поступалась урожаю 2019 року, за ціною,що значно перевищувала укладену у форвардному контракті.

7.Значне зростання експорту насіння соняшнику з України за цінами нижче світових та внутрішніх. Вперше після підписання Угоди про Асоціацію з ЄС експорт насіння соняшнику за підсумками 2020 року,а це головним чином з урожаю 2020 року, до країн ЄС перевищив 100,0тис.тонн(на понад 30%). Не було використано право України на застосування додаткових запобіжних заходів ,які не розроблені до цього часу.

8.Зростання цін на продовольчому ринку на олію соняшникову було прогнозованим, враховуючи всі об’єктивні та суб’єктивні фактори, що склались як на світовому, так і внутрішньому ринках.

9. Попри усі труднощі підприємства олійно-жирової галузі України продовжували проводити зважену цінову політику, забезпечуючи першочергові поставки олії соняшникової у торговельну мережу.

11.Імпорт в Україну насіння ріпаку для переробки на олійнодобувних підприємствах з метою завантаження потужностей.

12. При скороченні обсягів експорту олії соняшникової у натуральному виразі,у порівнянні з 2019/20МР,майже на 20% у вартісному виразі експорт зріс на 17%.

13. Реальна загроза обмеження експорту олії соняшникової з України шляхом запровадження її квотування та ліцензування. Такий сценарій підприємства галузі вже проходили у 2008/2009МР і розуміли до яких катастрофічних наслідків це може призвести.

14. Підписання 19 квітня поточного року Меморандуму про взаєморозуміння між Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України і асоціацією «Укроліяпром» у 2020/2021 маркетинговому році дозволило підійти до вирішення питання цивілізованим шляхом.

Однією з основних особливостей поточного маркетингового року стало встановлення максимального обсягу експорту олії соняшникової – 5380 тис.тонн Фактично експортовано 5277 тис.тонн.

При цьому слід зазначити, що обсяги олії соняшникової, які не були поставлені на експорт, не були використані і на внутрішньому ринку. Наш висновок підтверджується зростанням запасів олії соняшникової на 01.09.21 року ( у порівнянні з 01.09.20року) на підприємствах-виробниках та терміналах на понад 100 тис.тонн. І це без врахування запасів на підприємствах оптової та роздрібної торгівлі. Впродовж 2020/21МР на внутрішньому ринку України не було дефіциту олії соняшникової.











За останні п`ять років виконавча дирекція асоціації «Укроліяпром» наполегливо і системно співпрацювала з КМУ, Мінекономіки, Мінагрополітики, Держпродспоживслужбою, Антимонопольним комітетом, Укрзалізницею та іншими урядовими установами, авторитетними громадськими організаціями, комітетами, фракціями та окремими народними депутатами ВРУ по вирішенню питань продовольчого законодавства, оподаткування, технічного та митно-тарифного регулювання та проблемних питань, які виникають при виробництві та реалізації олійної та олійно-жирової продукції, зокрема при залізничних вантажних перевезеннях олії, шроту та макухи.

Керівництво та співробітники виконавчої дирекції асоціації готували аналітичні матеріали про стан справ в олійно-жировій галузі, опрацьовували проекти законодавчих та нормативних документів, регулярно надавали учасникам асоціації інформацію щодо нових законодавчих та нормативних актів, допомагали підприємствам - учасникам асоціації вирішувати проблемні питання, пов'язані з логістичними заходами, організовували разом з учбовими закладами та громадськими організаціями заходи по підвищенню кваліфікації, співпрацювали з засобами масової інформації, приймали участь у засіданнях та нарадах, які проводились в органах виконавчої влади та громадських організація, активно сприяли відкриттю нових ринків збуту української олії та шроту, зокрема Китайського ринку.

З метою збереження ринку КНР для поставок української олії виконавча дирекція асоціації у третьому кварталі поточного року особливу увагу приділяла і продовжує приділяти наполегливій роботі з Держпродспоживслужбою з питання реєстрації українських виробників-експортерів олії до КНР в Головному митному управлінні КНР.

Асоціація „Укроліяпром” безпосередньо звернулася до Посольства України в КНР. Завдяки особистому втручанню та оперативним діям Тимчасового повіреного у справах України в КНР Лещинської Ж.В. була отримана необхідна інформація та передана до Держпродспоживслужби України. Це дало змогу розпочати своєчасно роботу щодо здійснення реєстрації виробників-експортерів олії до КНР.

Постійно проводиться робота і по багатьом іншим питанням.

Щодо прогнозу на 2021/22 МР

У 2021/22 МР очікується рекордний урожай насіння соняшнику. За різними оцінками прогнозується від 16,0 до 17,0 млн. тонн. Передбачається виробити понад 7,1-7,2 млн. тонн олії соняшникової, з яких 6,55 – 6,6 млн. тонн буде поставлено на експорт.